Några kloka ord.
Poker - Att anpassa potstorleken efter sin hand.
Det finns vissa lägen då man verkligen vill spela stoora potter. Dessa sammanträffar "underligt nog" oftast med att man har en väldigt bra hand. Andra tillfällen vill man kanske spela medelstora potte. Det kan till exempel vara när man har en bra hand men det finns risk för bättre. Då vill man undvika att spela för hela stacken. Oftast vill vi inte spela alls utan lägger oss direkt, men ibland har vi mediokra händer som vi trots allt gärna tar oss till showdown med.
Det finns vissa lägen då man verkligen vill spela stoora potter. Dessa sammanträffar "underligt nog" oftast med att man har en väldigt bra hand. Andra tillfällen vill man kanske spela medelstora potte. Det kan till exempel vara när man har en bra hand men det finns risk för bättre. Då vill man undvika att spela för hela stacken. Oftast vill vi inte spela alls utan lägger oss direkt, men ibland har vi mediokra händer som vi trots allt gärna tar oss till showdown med.
Därför är det viktigt att försöka anpassa potstorleken till ens relativa handstyrka. Säg att vi har höjt med 99 i sen position innan floppen och båda mörkarna synar. Floppen kommer J93. Detta är ett sådant läge då vi väldigt gärna spelar en stor pot - vi har ju trots allt floppat et fint set (triss med två i handen och en på bordet)! I detta läge är det viktigt att bygga potten redan från floppen.
Anta att båda mörkarna checkar till oss - Vi bör nu beta - mellan 2/3 till 3/4 av potten är lagom - för att ge oss själva chansen att vinna en stor pot. Ibland kommer de ha missat helt, men då är det bara att sucka över hur orättvist livet är och ta nästa hand. Men har de träffat något så kommer de antingen att syna eller till och med check-raisa och potten växer sig stor redan på floppen! Man vill då inte se en sitta med JJ, men då borde de i de allra flesta lägen återhöjt innan floppen. Annars är det vidrigt!
HUr som helst, Vi får in mer pengar på de senare gatorna och har alltså gett oss själva möjligheten att vinna en mycket stor pot. Om vi istället checkar bakom riskerar vi dock att potten förblir liten och att vi inte får fullt betalt för vår monsterhand. Dessutom ger vi de andra spelarna frikort och chansen att träffa ett drag eller t.o.m kanske färg om vi ska ha riktigt vidrig otur med den "osynliga" handen.
Medelstora potter då? Anta att vi istället har höjt med AQ innan floppen, fått syn av båda mörkarna och floppen kommer QT3. Om båda checkar till oss bör vi naturligtvis beta för värde, men vi måste vara försiktiga. Om vi inte har en väldigt bra read på motståndaren vill vi helst inte spela för hela stacken av rädsla för en bättre hand, som en triss eller ett tvåpar. Däremot kan motståndaren ha en dam eller ett stegdrag, och vi kan få lite betalt. Standardspelet i detta läge är att beta floppen - om vi bara får syn så är det oftast rätt att checka bakom på turn (förutsatt att motståndaren checkar igen). På rivern kan vi då syna ett bet, eller själva värdebeta ifall motståndaren checkar till oss.
Med mediokra händer vill vi spela små potter. Säg att vi har fått se en billig flop i sen position med A4s. Vi gick med för att några andra hade synat innan och för att vi hoppas kunna träffa tvåpar, stege eller färg, eller ett bra drag. Floppen kommer AT8. Vi har alltså toppar med en usel kicker. I detta läge ligger det i vårat intresse att potten förblir liten så att vi inte tvingas fatta några tuffa beslut. Vi bör inte beta (för vi får inte syn av sämre händer) och vi måste kunna lägga oss ifall någon betar och får en syn bakom (för att vi antagligen ligger efter då). Om en spelare satsar ut kan vi dock eventuellt ta en syn och se ett turnkort. Däremot har vi inget intresse av att bygga upp potten i onödan. Har vi möjlighet så tar vi oss till en billig visning efter rivern, annars kastar vi - detta är en hand vi inte vill spela en medelstor eller stor pot med.
Att anpassa potstorleken efter ens hand är en viktig del av spelet. Ibland måste man såklart mixa upp spelet lite så att man inte blir för förutsägbar, men i det långa lopppet är ovanstående ett vinnande standardspel.
Regler du inte kommer ifrån:
1. Får du en bra hand ska du höja. En passiv spelare är inte bra. En femåring förstår då att när du väl går all in så har du en bra hand. Mycket bättre alternativ är att ibland bluffa, och gör det "för värde". Märker dom att du bluffar så kommer dom börja syna dig med sämre händer, vilket i det långa loppet betyder att om du varierar ditt spel så kommer du generellt sett vinna mer pengar. Dom får svårt att läsa dig. Tillbaka till att höja - om du inte höjer med en bra hand, ger du fiskarna en chans att träffa något. Ju fler som är med i potten, ju svårare är det att ha bäst hand. Spelar du HU (Heads Up) så ska du bara slå en spelare, medan i ringgame så kanske du har 5-10 händer att slå. Dina chanser minskar därmed radikalt med att ha den bästa handen.
2. Bluffa aldrig tighta spelare. Dina chanser att han lägger sig minskar radikalt.
3. Om du ska beta - gör det ordentligt, men inte för mycket! Fel som oerfarna spelare ofta för: Du betar en bluff för lite, och ger därför din motståndare större potodds så att han kanske "måste" syna. Säg att det ligger 1000 kr i potten. Killen sitter på högsta paret, men halväckliga kort ligger ute. Du ska bluffa och betar 100 kr. Vem fan synar inte då? Du måste syna hundra för att vinna 1000 kr.
För mycket: Då ser det verkligen ut som en bluff. Rätt är att beta så att det ser ut som att du vill ha syn, men också betar för värde. Det ska se ut som att du är väldigt stark men också vill ha syn - det skulle då vara kanske 3/4 delar av potens storlek.
4. Bluffa i regel inte nybörjare - dom överskattar alla höga kort och synar med vad fan som helst.
♥ Skriv kommentar ♥
Trackback